El prestigiós quintet de metall valencià Spanish Brass, Premi Espai Ter de música 2019

29.05.2019

El quintet de metall valencià Spanish Brass, en opinió de la crítica, un dels millors del món, és el guanyador de la 2ª edició del Premi Espai Ter amb el projecte de creació musical Mira si hem corregut terres, que des d’ahir i fins demà s’està enregistrant a l’Auditori Teatre Espai Ter. El disc es presentarà, en exclusiva, el dissabte 5 d’octubre, en un concert al mateix equipament. El premi té l’objectiu de donar suport als projectes de creació musical en l’àmbit dels Països Catalans.

El suport de l’Espai Ter es concreta en la cessió d’espais de residència artística per a la creació, l’enregistrament, l’edició i la distribució d’un CD, l’estrena i la presentació del projecte discogràfic al mateix auditori. A part del posterior suport en la promoció del nou treball i la gira del projecte a l’àmbit dels Països Catalans i d’Europa. 

La consolidació del Premi significa també la continuïtat de la col·lecció de CDs Premi Espai Ter de música, en col·laboració amb l’empresa discogràfica Seed Music.

La comissió organitzadora del premi està integrada pel músic Jordi Molina, el també músic i director del Cor In Crescendo, Lluis Pérez, el responsable de programació de l’Espai Ter, Marc Roura, i el director de l’Espai Ter, Antoni Roviras. La comissió va valorar, en primer lloc, l’extraordinària qualitat artística del projecte que parteix d’una redescoberta de cançons que formen part del patrimoni musical valencià i català d’arrel i que s’han adaptat magníficament a una nova estètica pròpia del segle XXI.

En segon lloc, es vol reconèixer la trajectòria de Spanish Brass que en opinió de la crítica és un dels millors quintets de metall en actiu avui al món. Han publicat 24 treballs discogràfics i han participat en els festivals més prestigiosos que es porten a terme.

En tercer lloc, es premia el caràcter innovador de la seva creació; que entronca la tradició amb la modernitat a través de l’aportació al grup de metalls del cantautor valencià Carles Dènia que s’ha sumat al projecte interpretant peces del repertori català i valencià. Veu i metalls que fan d’aquest un treball únic.

Mira si hem conegut terres

El treball Mira si hem conegut terres és un projecte produït per Spanish Brass, amb la col·laboració de Carles Dènia amb música de Ramon Cardo, basat en cançons que tenen el seu origen en l’etapa històrica quan la cultura àrab estava arrelada a la península ibèrica juntament amb cançons que procedeixen de la tradició musical de la Corona d’Aragó i que han perviscut en la tradició popular valenciana i catalana; cançons que barregen elements vitals en la música com el ritme, que en la majoria de vegades és ternari, i les melodies que tenen un car tint morisc.

El projecte inclou també temes contemporanis populars de Raimon, Joan Manel Serrat o La Gossa Sorda.

Repertori: Obertura, Ramon Cardo / Al Vent, Raimon / Tio Canya, Vicent Torrent / Havanera Tita / Malaguenya de Barxeta / Mediterráneo. J.M.Serrat / Cançó de batre / Jota improvisada / La Polseguera la Gossa Sorda / Era un tronc emocionat, Carles Dènia / Tu ets la fi on totes fins termenen, Carles Dènia.

El Premi Espai Ter, un pas més en el suport a la creació musical

L’Auditori Teatre Espai Ter té entre els seus objectius, no només ser un espai d’exhibició, sinó també esdevenir un centre de suport a la creació artística als Països Catalans. El Premi Espai Ter neix l’any 2018, amb la voluntat de ser un motor tractor que vol contribuir a l’enfortiment del teixit professional en l’àmbit de la música.

La col·lecció Premi Espai Ter de Música

La consolidació del Premi significa la continuïtat de la col·lecció discogràfica dels Premis Espai Ter de música que l’Espai Ter editarà anualment el treball escollit per la comissió tècnica del Premi, en col·laboració amb el segell discogràfic Seed Music.

Any 2018 – In Crescendo, Inesperat

Any 2019 – Spanish Brass, Mira si hem corregut terres

Spanish Brass

Amb 30 anys de trajectòria en el món de la música de cambra, Spanish Brass és un dels quintets més dinàmics i consolidats del panorama musical internacional.

L’any 1989 cinc músics valencians van crear un projecte musical eclèctic i innovador, que han anat desenvolupant al llarg dels anys en diversos camps: la interpretació, la pedagogia i la creació musical. Actualment realitzen gires per tot el món, cursos dirigits a la música de cambra i enregistraments de discos.

L’any 1996 obté el Primer Premi del 6è Concurs Internacional per a Quintets de Metall “Ville de Narbonne” (França), considerat el de més prestigi per a aquesta formació.

A més d’haver participat en alguns dels festivals més importants del món, ha tocat en la gala dels Premis Príncipe de Asturias en 1995 i ha enregistrat la música de l’obra teatral La Fundación de Buero Vallejo per al Centro Damático Nacional i la banda sonora de la pel·lícula Descongélate, de Félix Sabroso, per a la productora El Deseo.

El 2017 va rebre el I Premi Bankia al Talent Musical en la Comunitat Valenciana.

Ha publicat vint-i-quatre treballs discogràfics, entre ells dos DVD-CD i un doble CD recopilatori, que mostren les seves múltiples facetes: Luur-Metalls Spanish Brass Quintet (1996), No Comment (1998), La Escalera de Jacob (2000), SPANISH BRASS Luur Metalls & Friends (2001), Delicatessen (2002), Caminos de España (2003), Absolute amb Christian Lindberg i Ole E. Antonsen (2004), Gaudí’um (2005), Metàl.lics (2006), Retaule de Nadal amb l’Orfeó Valencià Navarro Reverter (2006), SBALZ Brass Ensemble (2007), Brass and Wines amb Steven Mead (2008), Brassiana amb Lluís Vidal Trio (2008), The Best of Spanish Brass (2009), SBLM (2009), Tell me a Brass Story amb la Banda Municipal de Música de Bilbao (2012), viBRASSions (2012), Metalls d’Estil amb Pep Botifarra (2013), 25 (2014), SuBLiMe Christmas (2014), Brass Brass Brass (2016), De Vents i Terra amb la Banda Municipal de Barcelona (2017), Puro de Oliva amb Chano Domínguez i Bandolero (2018) i XXX (2018).

Paral·lelament a l’activitat de concerts, Spanish Brass organitza dos festivals dedicats als instruments de metall de caràcter internacional: el Festival Spanish Brass Alzira (www.sbalz.com) i el Brassurround (www.brassurround.com), on cada any es reuneixen alguns dels solistes internacionals, grups i professors de metall més prestigiosos del món.

Spanish Brass està patrocinat per Buffet Group i toca amb trompetes B&S, trompa Hans Hoyer, trombó Courtois i tuba Melton; i també de la nova aplicació BlackBinder. A més, rep el suport de l’Institut Valencià de Cultura i del Ministerio de Cultura-INAEM.

Components: Carlos Benetó i Juanjo Serna, trompetes; Manuel Pérez, trompa; Inda Bonet, trombó; Sergio Finca, tuba.

Notícies