L’Espai Ter promou la música de Cobla, el paisatge humà i sonor d’una terra

18.02.2019

L’any 2019 l’Auditori Teatre Espai Ter porta a terme el projecte Pioners, revolucionaris i contemporanis que té per objecte difondre el paper de la cobla com un element clau de la cultura popular i tradicional catalana.

La proposta, que s’adreça a tots els públics, vol mostrar, d’una manera oberta i desenfadada l’evolució de la cobla des dels seus orígens fins a l’actualitat a partir de cinc concerts: La Principal de la Bisbal (02/02/19) i Metropol (23/03/19) dins del Cicle Grans Orquestres, La cobla Montgrins (23/02/19) i Biflats (13/04/19) dins de la programació estable de l’Espai Ter i finalment, la Cobla Bisbal Jove (29/03/19) dins de les propostes educatives de música adreçades escoles d’educació infantil i primària.

Els orígens de la Cobla

La formació de cobla, va néixer a l’Empordà a mitjans del segle XIX, amb una importància significativa de Torroella de Montgrí, i va triomfar gràcies a que en aquell moment va ser la música de moda que agradava al jovent i que els connectava al món. Encara que actualment sembli difícil de comprendre en els seus orígens va suposar una autèntica revolució social.

Dins aquesta primera etapa s’emmarcaria el concert de la Cobla Montgrins. Pere Rigau i els compositors torroellencs (23/02/19). Un concert en homenatge a la commemoració dels 150 anys del naixement de Pere Rigau (29 de desembre de 1868), fundador d’Els Montgrins, i a la llarga tradició musical de Torroella de Montgrí, on podrem escoltar obres de compositors locals encapçalats per la figura indiscutible de Vicenç Bou i d’altres peces d’altres compositors que han esdevingut himnes del nostre país.

Els orígens de la cobla Els Montgrins cal buscar-los en la família torroellenca dels Rigau, concretament en la figura de Joan Rigau, conegut com a Barretó, una de les personalitats més pintoresques del món sardanista empordanès de finals del s. XIX. Gran músic i director, la seva fama va ser ben aviat eclipsada per la del seu fill Pere, compositor i virtuós flabiolaire que el 1880, quan només tenia 11 anys, va entrar a formar part de la cobla del pare. Les diferències personals i professionals entre ambdós van propiciar que Pere Rigau formés la seva pròpia cobla el 1884, i aquí comença la història d’Els Montgrins.

L’evolució a Cobles Orquestres

El temps passa i a partir de principis del XX, un empordanès, Francesc Cambó, qui ha vist el gran èxit de la cobla, la porta a Barcelona i, la proposa com a la formació nacional de Catalunya que representa la dansa del seny dels catalans. S’inicia la seva projecció a Catalunya, però també s’acaba amb la seva etapa revolucionària. Ja no és moda. És forma, és la dansa nacional que ha perdut el seu sentit social. Paral·lelament la cobla es va relegant a les sardanes i les noves modes amb música vinguda d’Amèrica, fan necessària la creació al costat de les cobles, de les orquestres. La cobla va haver d’evolucionar, a partir dels anys 1920-1930, cap al model de cobla orquestra nascuda per encabir nous instruments, oferir una major espectacularitat i poder interpretar les músiques que el nou jovent reclamava vingudes d’arreu del mon. Aquest model d’èxit durant molts anys i que ha perdurat fins els nostres dies, es mostra a l’Espai Ter amb el Cicle Grans Orquestres, amb els concerts de La Principal de la Bisbal (02/02/19)i Metropol (23/03/19).

La tornada als orígens

Actualment hi ha un corrent important que aposta per tornar als orígens de la cobla en el seu sentit de tornar a recuperar el que la portar a fer-la popular i revolucionària. La cobla entesa com la big band catalana capaç, amb els seus instruments de fer vibrar al públic i de ser transgressora i allunyada de la formació que només toca sardanes.

Aquest és l’esperit dels Biflats que és presenten a si mateixos com una cobla gamberra. Biflats presentarà en concert a l’Espai Ter el seu nou treball Hummusman (13/04/19). Biflats és la primera Catalan fanfare amb so de cobla. Proposen farra i fanfarra, asseguren diversió. És la conjuntura de ritmes trepidants amb la potència de la cobla. És un so genuí i nou, ideat exclusivament per a cobla. Són una cobla que trenca motlles: una cobla gamberra.

Després de l’èxit de Catalan Fanfare! (Picap 2017), presenten a l’Espai Ter el seu segon treball HUMMUSMAN Biflats on consoliden la marca internacional Made in Catalonia amb el seu so inconfusible fet amb cobla.

Biflats la formen músics de primera fila, músics de llarga trajectòria artística, que han tocat amb Els Pets, Sau, PulpoPop, La Principal de la Bisbal, l’Orquestra Internacional Costa Brava, la Cobla Flama de Farners, la Junge Deutsche Philharmonie, Tururut Bonaigua, la OJO del Taller de Músics de Barcelona, Muchachito Bombo Infierno, Dagoll Dagom o Els Comediants.

El so de cobla dins de les propostes educatives

Paral·lelament, en aquest sentit de nova cobla revolucionaria, tindrà lloc també una activitat educativa, promoguda per l’Espai Ter en el marc d’un ajut l’any 2018 pel qual es va a portar a terme la producció d’una activitat educativa Sssshhht ! que vol mostrar la potència de la cobla més enllà de la formació que interpreta sardanes.

Aquesta història tan fantàstica és un projecte coproduït amb la Cobla Bisbal Jove, que mostra el seu espectacle Sssshhht ! (29/03/19) amb dues sessions, que s’ofereix dins de les propostes educatives de música adreçades escoles d’educació infantil i primària amb la idea de donar a conèixer el so de la cobla als més menuts.

Notícies