Tot celebrant Tete & Big Band

90 Aniversari Tete Montoliu

Finalitzat
Segon semestre 2022
dissabte, 14 d’octubre | 21:00 h
Compartir

Estrena d'aquest espectacle amb Ignasi Terraza Trio, Girona Jazz Project, Laura Simó i Perico Sambeat, entre d'altres

Des de l’Espai Ter us presentem l'estrena d'un espectacle que vol homenatjar la figura de Tete Montoliu, amb motiu del 90è aniversari del seu naixement. Tete, que ens va deixar l’any 1997, ha sigut el músic de jazz més internacional que ha donat el nostre país. Apadrinat per Lionel Hampton i consagrat com un dels grans del gènere al costat de Dexter Gordon, Ron Carter, Johnny Griffin, Bobby Hutcherson, Ben Webster o el mateix Dizzy Gillespie, la seva figura ha estat cabdal per a la projecció del llenguatge del jazz al món des del continent europeu. 

És per això i per moltes altres raons, que amb motiu del seu 90è aniversari, hem considerat necessari fer un homenatge del jazz català a Tete Montoliu per mantenir viu i en escena el record de la seva figura i la seva obra. Serà el primer cop que es realitza amb aquest format.

Una iniciativa de quilòmetre zero, doncs té com a protagonistes una formació base integrada per músics que van tenir un vincle de proximitat màxima amb el pianista català, tant a nivell artístic com personal. Com és el cas del contrabaixista Horacio Fumero, que juntament amb el baterista Peer Wyboris va ser la mà dreta del seu trio estable durant els darrers vint anys de la seva carrera; la vocalista Laura Simó, que va ser l’última veu que va incorporar a les seves formacions; el pianista Ignasi Terraza, amb qui no tan sols va compartir com superar les limitacions de la ceguesa sinó les claus del swing i el blues a través del seu instrument; i el baterista Esteve Pi, músic fidel a la formació de trio d’Ignasi Terraza.

Amb la voluntat que la celebració sigui completa, la proposta es completa per a aquesta ocasió amb la participació especial de la Girona Jazz Project i la direcció de Perico Sambeat, un altre músic que va tenir un vincle molt especial amb Tete Montoliu arrel de la seva participació en la gravació del disc Punto de partida, juntament amb el trompetista nord-americà Wallace Roney.

Creada l’any 2007, la Girona Jazz Project és una big band consolidada al territori, amb la col·laboració de creadors de prestigi amb els que ha realitzat produccions especials com Bob Mintzer, Maceo Parker, Guillermo Klein, Carles Benavent i el propi Sambeat, entre altres. Perico Sambeat, per la seva part, és un dels noms propis més destacats i coneguts del jazz a l’escena europea, amb una dilatada trajectòria com a saxofonista i líder de propostes amb els formats més diversos.

L'eix principal del repertori el formen una selecció de peces que defineixen l'univers Tete Montoliu, ja sigui a través dels seus propis temes com els d'aquells músics i gèneres que va reinterpretar, amb el segell que el va distingir entre els més grans. D’aquesta manera s'alternen peces amb els formats de trio i quartet amb altres que es presentaran per primera vegada amb la sonoritat de la big band i amb arranjaments nous creats per a l’ocasió.

Una proposta única que suposarà tenir més de vint músics en escena projectant el llegat que ens ha deixat Tete Montoliu quan es compleixen noranta anys del seu naixement.

Abans del concert, a les 19.30 h, tindrà lloc al vestíbul de l'Espai Ter la presentació del llibre ROUND ABOUT TETE. Una mirada coral a la vida i l'obra de Tete Montoliu, del bisbalenc Pere Pons Macias. A l'acte hi assistiran alguns dels músics que actuaran durant l'espectacle posterior.

Fitxa tècnica

Intèrprets: Ignasi Terraza (piano); Horacio Fumero (contrabaix); Esteve Pi (bateria), Laura Simó (veu) // Girona Jazz Project: Albert Comaleras, Genís Bou, Adrià Bauzó, Xavi Molina, Jordi Casas, Lluc Casares (saxos); Joan Mar Sauqué, Albert Clapés, Raül Gallego, Jordi Fontanillas (trompetes); Pablo Martín, Eduard Prats, Isidre Palmada, Joan Palacio (trombons); Francesc Adroher (guitarra) // Direcció i saxo: Perico Sambeat // Arranjaments:  Perico Sambeat, Lluc Casares, Sergi Vergés

Dissabte
14
oct
Des de
12 €
Finalitzat