La Fira Internacional de Màgia de Torroella de Montgrí ‘17 dobla el nombre d’actuacions i d’artistes

27.04.2017

La 6a Fira Internacional de Màgia de Torroella de Montgrí, FIMAG 2017, se celebrarà del 9 a l’11 de juny. En aquesta edició, hi ha previstes les actuacions de més de 50 artistes de 7 països, més de 50 espectacles, 200 funcions i 22 espais escènics. Els dies previs a la fira, tindran lloc les activitats solidàries, amb actuacions en centres hospitalaris i de gent gran, i la inauguració de l’exposició de màgia.

La fira ha estat presentada el 26 d'abril en roda de premsa, al Museu del Cinema de Girona, pels organitzadors i representants de les administracions que hi participen: Ajuntament de Torroella de Montgrí-l’Estartit, Generalitat de Catalunya i Diputació de Girona. La roda de premsa ha estat animada amb actuacions puntuals de la maga Judit Fuster, caracteritzada en el seu personatge de ‘Montserrat Escopinya’.

L’alcalde de Torroella de Montgrí-l’Estartit, Josep M. Rufí, ha afirmat que FIMAG és un esdeveniment estratègic per al municipi i per a les comarques gironines, i que el poble «se’l fa seu», participant-hi i gaudint-ne.

Per Albert Piñeira, diputat de Cultura i vicepresident de la Diputació de Girona, FIMAG ha aconseguit ser un referent internacional en el món de la màgia i s’ha convertit en una aposta cultural de qualitat. A més, Piñeira ha destacat que la fira és també un espai d’oportunitats per a joves talents, i que esdeveniments culturals d’aquest tipus es converteixen també en un atractiu turístic de la zona.

El director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona, Francesc Ten, ha explicat que FIMAG treballa en la línia adequada per consolidar-se com a referent internacional i que no tan sols és excel·lent pel que fa a la qualitat artística, sinó que també és un punt de trobada important per al propi sector de la màgia.

El director artístic de FIMAG, David Agell, ha destacat les activitats principals del festival, algunes de les quals us detallem a continuació:

Espectacle inaugural

Per primera vegada, FIMAG programa un espectacle inaugural, el 9 de juny, a les 22.00. La companyia Ytuquepintas presentarà l’espectacle multidisciplinari Somnis de sorra, que combina art amb sorra, circ, música en directe, marionetes de gran format i pintura ràpida. Un espectacle màgic en el qual només amb les seves mans i sorra sobre un vidre, Borja González narra la vida de dues persones i transporta l’espectador a moments plens d’emoció. Tot plegat, amb la música en directe original de Roc Sala (pianista), Francesc Pugès (violoncel, contrabaix i serra musical) i Alexandre Guitart (percussió, plagama, rabab i tambur).

La Gran Gala Internacional

La Gran Gala Internacional, un espectacle que reuneix estrelles de prestigi mundial, continua essent el plat fort de la Fira Internacional de Màgia. En aquesta edició, l’organització de FIMAG ha programat dues funcions de la Gala Internacional, el 10 de juny: la primera, a les 17.00 h, i la segona, a les 21.30 h.

Sis mags, tots ells primeres figures en els seus respectius països, ofereixen números clàssics i contemporanis de diferents disciplines, la majoria d’ells, inèdits a casa nostra. Cadascun dels mags oferirà un gènere específic de màgia, ja sigui general, còmica, grans il·lusions o manipulació: Javier Botía (Espanya), Campió Nacional de Mentalisme, és monologuista, humorista, guionista, mentalista i showman, i serà el presentador de la Gala; Miguel Muñoz (Espanya), Premi Mundial de Màgia, mag i artista de circ reconegut internacionalment; Alana (Alemanya), especialista en manipulació, la primera dona que ha guanyat el Gran Premi d’Alemanya i de Rússia; Adrián Conde (Argentina), que combina màgia amb música, teatre, circ, expressió corporal, malabars, clown i mim, premiat el 2016 en el Congrés Nacional de Màgia; Soljack (Portugal), duet de quick change (canvis ràpids de roba) i grans il·lusions, i Riversson (Espanya), Premi Nacional de Màgia, especialitzat en il·lusionisme. Les funcions de la Gala es faran a l’Auditori-Teatre Espai Ter.

Premi FIMAG 2017

Durant la primera funció de la Gala Internacional farem entrega del Premi FIMAG 2017, que es dóna a un professional de la màgia en reconeixement a una gran i reconeguda trajectòria. En aquesta ocasió, el premi serà per a Xavier Tapias, un dels mags més creatius del panorama internacional. Al llarg de la seva trajectòria professional ha estat cinc cops Campió d’Espanya de Màgia en diferents especialitats, primer premi d’escena al Magic Valongo (Portugal), Vareta de plata al Montecarlo Magic Stars o Madrake d’Or a París.

La magie nouvelle

La companyia francesa Sans Gravité estrenarà l’espectacle Déluge a Torroella de Montgrí, l’11 de juny, en sessions a les 17.00 i a les 20.30. Serà la primera vegada que s’estrenarà un espectacle de l’anomenada magie nouvelle a l’Estat espanyol. La magie nouvelle va néixer a França l’any 2002, com un espectacle articulat no tan sols per un conjunt de jocs interpretats pel mag, sinó d’una veritable representació, que mostra un nou llenguatge artístic, basat en la màxima de «tergiversar la realitat dins la realitat», canviant la percepció de l’espai i el temps. El mag juga amb el virtuosisme de la llum i amb accessoris, i treballa totes les formes de màgia, la il·lusió, la representació d’allò que és invisible i el llenguatge de les arts. Mitjançant il·lusions òptiques i sonores, l’artista aconsegueix que el públic posi els cinc sentits en la representació, que va més enllà de la realitat tangible i que sol produir en l’espectador una agradable sensació de misteri. Aquest nou moviment creua moltes pràctiques (dansa, teatre, circ, titelles, pintura, cuina, moda, art digital, etc.). Actualment, el segueixen més de seixanta companyies a tot el món i continua creixent.

Màgia i activitats arreu i per a tots els gustos

La Màgia de nit presentarà –en uns entorns distesos i en contacte amb el públic- Dani Daortiz, considerat un dels millors mags de cartomàgia del món i col·laborador habitual del programa El Hormiguero, d’Antena 3 TV, i el mentalista i showman Javier Botía.

Pel que fa a la Màgia als espais singulars, a la Casa Camps, hi actuaran els gironins Fèlix Brunet, amb el circ de puces, i Marc Sàbat, especialista en cardistry –floritures amb cartes-; Jaque (Espanya), subcampió del món de màgia de prop, al Museu Palau Solterra; la Maga Gisell (Perú), Premi mundial Llatinoamericà de Màgia, a la galeria d’art Atrium; Gonzalo Albiñana (Espanya), especialista en ombres xineses, a la galeria d’art Michael Dunev Art Projects, i Tony Montana (Argentina), mag i mentalista, a la Casa Gailbern-Fundació Mascort.

Aquesta edició de FIMAG recupera el pati del Museu de la Mediterrània per acollir quatre espais molt singulars: les Caravanes Màgiques, antigues caravanes reconvertides en petits teatres o cinemes.

I la Màgia al carrer contribuirà a crear un ambient d’il·lusió pels carrers de Torroella de Montgrí, amb actuacions d’artistes de casa i internacionals. A la plaça de la Vila, hi actuaran Toni Cors (Girona), el Mag Albert (Tarragona) i Juanky (Madrid). A la plaça Pere Rigau, hi haurà els espectacles d’Acheron Delacroix (Espanya), Willow Magic (França) i Miki Amagus (Girona); a la plaça Quintana i Combis, Miki Amagus (Girona) i Pòker de Dames (Barcelona); a la plaça Ernest Lluch, Va de Nassoos (Barcelona) i Cia El Negro y el Flaco (Barcelona); al pàrquing de l’Espai Ter, Professor Karoli (Barcelona); al passeig de l’Església, Civi Civiac, i al passeig de Catalunya, Toni Ortiz (Barcelona).

A més, pels carrers de la Vila es podrà gaudir de la Fira dels Impossibles –jocs de participació- i d’espectacles del programa Insòlits: Goblins, Aliens, Yellow Explorer i Mims Clàssics.

Un any més, els aparadors dels comerços de Torroella es convertiran en l’escenari on actuaran els millors alumnes de l’escola de màgia 3 de Trébol. Seran vint aprenents de mag els que oferiran els seus números en set espais.

El Passeig de Catalunya acollirà el Mercat Màgic. Amants i aficionats de la màgia trobaran en les parades d’aquest mercat especialitzat articles de màgia, jocs, llibres, vídeos, artesania… Una selecció dels millors establiments del sector.

Durant tot el cap de setmana, FIMAG ha programat altres activitats lúdiques per complementar la programació màgica, com ara visites guiades –itinerari màgic i científic-, exposicions, tallers –papiroflèxia, bombolles de sabó, etc-, jocs didàctics, presentacions de llibres, concerts... El Mercat Gormand, format per caravanes de food truck, a la Plaça Quintana i Combis, completa l’àmplia oferta d’activitats exclusives de FIMAG.

Les promeses de la màgia

Com a cada edició de FIMAG, els mags joves tenen un espai propi on exhibir el seu talent: la Gala de Mags Joves. Joves promeses de la màgia, d’entre 8 i 25 anys, hi presentaran les propostes, en un espectacle conduït per la maga Montserrat Escopinya, a la plaça de la Vila. Hi participaran cinc mags joves escollits d’entre totes les propostes rebudes en la convocatòria d'enguany. Tots els mags participants en la gala podran actuar a FIMAG’18, amb un espai propi en el marc del cicle Descobertes.

Precisament, al passeig de Catalunya, hi actuaran, en l’espai Descobertes’17, els artistes que van participar en la Gala de Mags Joves del 2016: el Mag Marc (Girona), Dapevimag (Barcelona), Mag Aizpi (Barcelona), Alexander Kidd (Barcelona), Dasio Moradell (Girona), Dami Delusion (Sabadell) i Raven (Barcelona).

Màgia solidària

FIMAG ha programat de nou, en col·laboració amb l’associació Abracadabra, una setmana de màgia solidària, que culminarà el 8 de juny, amb la Gran Festa Solidària, al pati del Museu de la Mediterrània. Hi actuaran David el Mag, Carles Mag, Adan Xou, Fernando Espi i Juanky. La festa acabarà amb un dinar de germanor. Enguany, per primera vegada, l’acció solidària de FIMAG surt de les comarques gironines per arribar fins a Barcelona, amb la incorporació d’actuacions a l’Hospital de la Vall d’Hebrón i a l’Hospital Germans Trias (Can Ruti). Actuacions que s’afegiran a les de l’Hospital de Palamós, l’Orfanat de Girona i tres centres de gent gran de Torroella de Montgrí.

Es tornen a organitzar, a més, activitats per als professionals i també aficionats a la màgia: el FIMAG Pro, que en aquesta edició, s’ha ampliat a tres dies. El Fimag Pro inclourà un workshop amb espais per a l’exercici d’humor gestual, mentalisme i conferències, tot per a mags acreditats.

Polsera màgica

Una de les novetats de FIMAG 2017 és que per accedir a alguns dels espectacles caldrà disposar d’una polsera màgica. Aquesta polsera serà valida només per un dia i tindrà un preu de 2 €. Les polseres es podran comprar als dos punts d’informació de FIMAG, ubicats a la carpa del Mercat Màgic del Passeig de Catalunya i al Museu de la Mediterrània. La polsera donarà accés a tots els espectacles inclosos dins de la Màgia als Espais Singulars, els tallers de papiroflèxia i de bombolles de sabó, i un espectacle de màgia teatralitzada.

La Fira de referència del sud d'Europa

La variada i diversa oferta d'actes presentats han fet del FIMAG un referent en el món de la màgia. FIMAG s'ha fet un lloc en el món de la màgia i l'il·lusionisme, no tan sols entre la població local i els milers de visitants que cada any s'hi han acostat, sinó també entre els professionals del sector. En aquest sentit, Torroella de Montgrí s’ha consolidat com a punt de trobada de la màgia al Sud d’Europa, donat que existeixen pocs referents similars que concentrin tants espectacles, tan variats i de tanta qualitat en un sol cap de setmana.

Més informació a www.fimag-magia.com

Notícies