L’Espai Ter tanca la programació del primer semestre amb una gran festa d’estiu amb un marcat caràcter local

L’Espai Ter tancarà, aquest divendres 5 de juliol a les 20 h, la temporada del primer semestre de 2019 amb una gran festa protagonitzada per grups locals i per la Black Music Big Band de les comarques gironines. Amb aquest concert, que s’organitza per primer cop, es vol cloure una intensa temporada amb una proposta fresca i plenament estiuenca que serveixi, a la vegada, per fer d’altaveu a grups locals com els Parrak, Lady Pitaf i el quartet de saxos l’Escola de Municipal de Música de Torroella de Montgrí. La festa comptarà com a cap de cartell amb la Black Music Big Band, la primera big band escola de les comarques gironines especialitzada en música negra, on el funky i el soul són els principals estils. Es preveu una nit llarga i intensa.

Els concerts començaran a les 20 h i el preu de l’entrada serà de 10 euros. Les actuacions es podran seguir a peu dret o en butaques, sense localitat assignada. Hi haurà servei de bar obert al llarg de tota la nit, i es podrà entrar i sortir de la sala de concerts. Aquesta tipologia d’espectacle demostra, a més, la versatilitat que té l’equipament. Gràcies a la seva polivalència funcional, pot acollir una àmplia diversitat d’activitats en matèria de música, arts escèniques, congressos i fires. Darrerament, a més, està funcionament com a espai de gravació.

Durant el primer semestre de programació que ara acaba s’han programat 38 espectacles, tots ells de primer nivell, amb l’objectiu d’avançar en la consolidació d’una programació de referència pel territori, amb una mostra de les millores propostes culturals del país. En espera de poder fer un balanç més detallat, el percentatge d’ocupació ha estat molt elevat, per sobre de les expectatives, i confirma que s’està treballant en la línia adequada.

L’Espai Ter de Torroella de Montgrí acollirà l’homenatge musical als 50 anys de La Trinca

El Grup Enderrock i la productora Seed Music, en col·laboració amb l’Espai Ter, han promogut un espectacle de tribut a La Trinca amb motiu de la celebració dels 50 anys del naixement del mític trio de Canet. La producció, que porta per títol Festa Major XXI, es farà el diumenge 30 de juny, a l’Espai Ter (19.30 h) i comptarà amb la participació de diversos grups i músics de l’escena actual del país. Representarà, simbòlicament, l’homenatge musical del sector, que s’afegeix als reconeixements institucionals i culturals que recentment ha rebut La Trinca, com són la Creu de Sant Jordi i el Premi Enderrock d’Honor.

L’espectacle de tribut proposarà una revisió del disc més emblemàtic del trio de Canet, Festa Major (Edigsa, 1970), a partir dels arranjaments del músic i productor Joan Díaz (Barcelona, 1967) i la participació de sis artistes de l’escena de la cançó i el pop-rock català com Cesk Freixas, Edna Sey, Guillem Roma, Ju, Marc Bala i Llorenç Orriols (Mareta Bufona) i Senyor Oca. Els components de La Trinca han confirmat la seva presència a l’acte i s’espera que tanquin l’espectacle cantant un dels seus mítics temes.

L’espectacle tindrà versió discogràfica amb el disc Festa Major XXI (Seed Music, 2019), que es distribuirà amb la revista Enderrock del juliol del 2019.

Revisitant la Festa Major

La Trincava llançar al mercat el disc Festa Major (Edigsa) l’any 1970. Després d’haver-se donat a conèixer amb dos EP i un primer LP –Tots som pops (Edigsa, 1969)–, el trio maresmenc va canviar de registre i va passar per l’escàner una típica festa major catalana. Les tretze cançons del disc estan repartides cronològicament a través de la litúrgia festiva.

Comença amb la cançó que dona nom al disc, amb una lletra pròpia sobre una melodia holandesa. En poc temps, la cançó “Festa Major” es va convertir en part de la banda sonora de la majoria de poblacions catalanes. Després avança pel pregó –amb una divertida paròdia d’un pregoner que no sap a quin poble és–, la missa –amb sermó inclòs–, sardanes, concert, processó, gegants… i es remata ja entrada la nit amb el castell de focs, el Ball de Rams i una peça final en la que l’orquestra demana la seva contractació a la següent Festa Major: “Passi-ho bé”.

Festa Major és un dels millors exemples de música popular en el sentit més genuí de la paraula: música feta a partir de l’observació del comportament de la gent (en aquest cas durant una Festa Major) que el poble fa seva i en multiplica els efectes. La Trinca va retratar com eren les festes majors catalanes dels anys seixanta i al mateix temps va condicionar com serien les posteriors al seu disc.

Músics participants

Nico Mellon – baix

Enric Peinado – guitarra

Quim Castelló – bateria

Klaus Stroink – trompeta

Maria Cruz – saxo

Paula Vegas – teclats

Marc Vila – percussió

Manu Sabaté – gralla, tenora, clarinet

Joan Díaz – teclats, arranjaments i direcció musical

Amb la col·laboració de Jordi Molina a la tenora a “Les sardanes”

El prestigiós quintet de metall valencià Spanish Brass, Premi Espai Ter de música 2019

El quintet de metall valencià Spanish Brass, en opinió de la crítica, un dels millors del món, és el guanyador de la 2ª edició del Premi Espai Ter amb el projecte de creació musical Mira si hem corregut terres, que des d’ahir i fins demà s’està enregistrant a l’Auditori Teatre Espai Ter. El disc es presentarà, en exclusiva, el dissabte 5 d’octubre, en un concert al mateix equipament. El premi té l’objectiu de donar suport als projectes de creació musical en l’àmbit dels Països Catalans.

El suport de l’Espai Ter es concreta en la cessió d’espais de residència artística per a la creació, l’enregistrament, l’edició i la distribució d’un CD, l’estrena i la presentació del projecte discogràfic al mateix auditori. A part del posterior suport en la promoció del nou treball i la gira del projecte a l’àmbit dels Països Catalans i d’Europa. 

La consolidació del Premi significa també la continuïtat de la col·lecció de CDs Premi Espai Ter de música, en col·laboració amb l’empresa discogràfica Seed Music.

La comissió organitzadora del premi està integrada pel músic Jordi Molina, el també músic i director del Cor In Crescendo, Lluis Pérez, el responsable de programació de l’Espai Ter, Marc Roura, i el director de l’Espai Ter, Antoni Roviras. La comissió va valorar, en primer lloc, l’extraordinària qualitat artística del projecte que parteix d’una redescoberta de cançons que formen part del patrimoni musical valencià i català d’arrel i que s’han adaptat magníficament a una nova estètica pròpia del segle XXI.

En segon lloc, es vol reconèixer la trajectòria de Spanish Brass que en opinió de la crítica és un dels millors quintets de metall en actiu avui al món. Han publicat 24 treballs discogràfics i han participat en els festivals més prestigiosos que es porten a terme.

En tercer lloc, es premia el caràcter innovador de la seva creació; que entronca la tradició amb la modernitat a través de l’aportació al grup de metalls del cantautor valencià Carles Dènia que s’ha sumat al projecte interpretant peces del repertori català i valencià. Veu i metalls que fan d’aquest un treball únic.

Mira si hem conegut terres

El treball Mira si hem conegut terres és un projecte produït per Spanish Brass, amb la col·laboració de Carles Dènia amb música de Ramon Cardo, basat en cançons que tenen el seu origen en l’etapa històrica quan la cultura àrab estava arrelada a la península ibèrica juntament amb cançons que procedeixen de la tradició musical de la Corona d’Aragó i que han perviscut en la tradició popular valenciana i catalana; cançons que barregen elements vitals en la música com el ritme, que en la majoria de vegades és ternari, i les melodies que tenen un car tint morisc.

El projecte inclou també temes contemporanis populars de Raimon, Joan Manel Serrat o La Gossa Sorda.

Repertori: Obertura, Ramon Cardo / Al Vent, Raimon / Tio Canya, Vicent Torrent / Havanera Tita / Malaguenya de Barxeta / Mediterráneo. J.M.Serrat / Cançó de batre / Jota improvisada / La Polseguera la Gossa Sorda / Era un tronc emocionat, Carles Dènia / Tu ets la fi on totes fins termenen, Carles Dènia.

El Premi Espai Ter, un pas més en el suport a la creació musical

L’Auditori Teatre Espai Ter té entre els seus objectius, no només ser un espai d’exhibició, sinó també esdevenir un centre de suport a la creació artística als Països Catalans. El Premi Espai Ter neix l’any 2018, amb la voluntat de ser un motor tractor que vol contribuir a l’enfortiment del teixit professional en l’àmbit de la música.

La col·lecció Premi Espai Ter de Música

La consolidació del Premi significa la continuïtat de la col·lecció discogràfica dels Premis Espai Ter de música que l’Espai Ter editarà anualment el treball escollit per la comissió tècnica del Premi, en col·laboració amb el segell discogràfic Seed Music.

Any 2018 – In Crescendo, Inesperat

Any 2019 – Spanish Brass, Mira si hem corregut terres

Spanish Brass

Amb 30 anys de trajectòria en el món de la música de cambra, Spanish Brass és un dels quintets més dinàmics i consolidats del panorama musical internacional.

L’any 1989 cinc músics valencians van crear un projecte musical eclèctic i innovador, que han anat desenvolupant al llarg dels anys en diversos camps: la interpretació, la pedagogia i la creació musical. Actualment realitzen gires per tot el món, cursos dirigits a la música de cambra i enregistraments de discos.

L’any 1996 obté el Primer Premi del 6è Concurs Internacional per a Quintets de Metall “Ville de Narbonne” (França), considerat el de més prestigi per a aquesta formació.

A més d’haver participat en alguns dels festivals més importants del món, ha tocat en la gala dels Premis Príncipe de Asturias en 1995 i ha enregistrat la música de l’obra teatral La Fundación de Buero Vallejo per al Centro Damático Nacional i la banda sonora de la pel·lícula Descongélate, de Félix Sabroso, per a la productora El Deseo.

El 2017 va rebre el I Premi Bankia al Talent Musical en la Comunitat Valenciana.

Ha publicat vint-i-quatre treballs discogràfics, entre ells dos DVD-CD i un doble CD recopilatori, que mostren les seves múltiples facetes: Luur-Metalls Spanish Brass Quintet (1996), No Comment (1998), La Escalera de Jacob (2000), SPANISH BRASS Luur Metalls & Friends (2001), Delicatessen (2002), Caminos de España (2003), Absolute amb Christian Lindberg i Ole E. Antonsen (2004), Gaudí’um (2005), Metàl.lics (2006), Retaule de Nadal amb l’Orfeó Valencià Navarro Reverter (2006), SBALZ Brass Ensemble (2007), Brass and Wines amb Steven Mead (2008), Brassiana amb Lluís Vidal Trio (2008), The Best of Spanish Brass (2009), SBLM (2009), Tell me a Brass Story amb la Banda Municipal de Música de Bilbao (2012), viBRASSions (2012), Metalls d’Estil amb Pep Botifarra (2013), 25 (2014), SuBLiMe Christmas (2014), Brass Brass Brass (2016), De Vents i Terra amb la Banda Municipal de Barcelona (2017), Puro de Oliva amb Chano Domínguez i Bandolero (2018) i XXX (2018).

Paral·lelament a l’activitat de concerts, Spanish Brass organitza dos festivals dedicats als instruments de metall de caràcter internacional: el Festival Spanish Brass Alzira (www.sbalz.com) i el Brassurround (www.brassurround.com), on cada any es reuneixen alguns dels solistes internacionals, grups i professors de metall més prestigiosos del món.

Spanish Brass està patrocinat per Buffet Group i toca amb trompetes B&S, trompa Hans Hoyer, trombó Courtois i tuba Melton; i també de la nova aplicació BlackBinder. A més, rep el suport de l’Institut Valencià de Cultura i del Ministerio de Cultura-INAEM.

Components: Carlos Benetó i Juanjo Serna, trompetes; Manuel Pérez, trompa; Inda Bonet, trombó; Sergio Finca, tuba.

Amor, intriga i assassinats a Muerte en el Nilo d’Agatha Christie

Sens dubte Muerte en el Nilo és un dels títols més famosos de l’extensa obra d’Agatha Christie.  La novel·la de 1937 va guanyar una gran popularitat arran de la pel·lícula de 1978 protagonitzada per Peter Ustinov, David Niven, Mia Farrow, Bette Davis i Michael York entre d’altres.

Com passa amb altres famosos títols de l’autora, Muerte en el Nilo també es va estrenar com obra teatral adaptada per la pròpia Agatha Christie el 1942. L’obra de teatre respecta la trama original però canvia alguns personatges i té un llenguatge una mica reiteratiu, propi del teatre i les postes en escena de l’època. En la versió actual de Victor Conde, que es podrà veure a l’Espai Ter, s’ha fet una revisió contemporània del to, de la posta en escena i s’ha modernitzat el llenguatge de l’adaptació al castellà.

La idea principal és fer una fotografia de l’època, del glamur de l’Egipte dels anys trenta, des d’un punt de vista contemporani pel que fa a l’estètica i el llenguatge narratiu. Un altre aspecte que s’ha incorporat és un recurs propi del cinema, que s’ha convertit en imprescindible en les obres d’Agatha Christie: els famosos flashbacks amb els que s’il·lustren les conclusions finals i la resolució dels crims.

La música també és important en aquesta producció; entre els actors hi ha una cantant i un pianista, que interpretaran música d’època en directe.

En resum, una revisió contemporània d’un imaginari clàssic, presentat a través d’una dramatúrgia revisada, una posada en escena actual, amb música, cançons, coreografia escènica i projeccions. Amb un nombrós repartiment sobre l’escenari amb actors i actrius de primer nivell de l’escena actual espanyola.

L’Espai Ter és transforma en un plató de televisió amb la gravació del Pica Lletres

L’Auditori Teatre Espai Ter s’ha transformat en plató de televisió aquesta setmana, de dilluns a dijous, per acollir el concurs lingüístic Pica Lletres que consisteix a lletrejar correctament paraules en català. Pica Lletres és un concurs de Produccions Audiovisuals Antàrtida per a diferents televisions i ràdios amb la col·laboració de la Xarxa de Comunicació Local de Catalunya i el suport de l’Institut d’Estudis Catalans. La gravació a l’Espai Ter va a càrrec de Televisió Costa Brava hi estant participació equips d’alumnes que pertanyent a diversos centres educatius de la comarca: Centre Escolar Empordà, Col·legi Cor de Maria, Institut Baix Empordà, Institut Escola Francesc Cambó, Institut Frederic Martí i Carreres, Institut Montgrí, Institut Puig Cargol, Institut Ramon Muntaner, Institut Ridaura i Institut Sant Elm.

Aquesta és la segona vegada que és grava el concurs de la comarca del Baix Empordà a l’Espai Ter, tot posant de manifest, una vegada més, la seva polivalència.

FIMAG, de Torroella de Montgrí, continua reforçant la seva proposta per ser el gran referent de la màgia

FIMAG arriba a la vuitena edició en un moment de clara estabilització i consolidació d’un model que té voluntat de ser referent per al sector. Els espectacles es distribueixen en quatre blocs principals: La Gran Màgia, la Màgia 3 Estrelles, la Màgia Singular i la Màgia Popular.

A aquests s’hi sumen les activitats socials i educatives i la 2a Fira de Programadors de Màgia de Catalunya, activitat amb vocació de convertir-se en la fira professional de referència del sector.

La Gran Màgia a l’Espai Ter

Fent un gest envers la millor màgia que es fa a casa nostra, la primera sessió oberta al públic general serà l’espectacle Sin Límites, del jove Nuel Galan (divendres 7 juny, 21h). En escena, un jove deixeble del Mago Pop especialitzat en la branca de la manipulació, la professionalitat del qual l’ha dut a ser assessor creatiu de DMAX (Discovery Max).

La Gran Gala Internacional (dissabte 8 de juny, 18:30h i 21h) serà un any més l’espectacle central de FIMAG. Hi actuaran el francès Chris Torrente, sotscampió del món de màgia còmica FISM 2015, amb el número Symfolie, on l’humor i la música clàssica fan de perfectes acompanyants de la màgia.

Dani Polo (A Corunya) hi posa les notes de color amb el número Parasol Act on acaba omplint l’escenari de parasols de color.

Serà una gala amb grans dots poètiques, aportades per la maga xinesa Huang Zheng i el seu número Aire, una fusió de dansa, màgia, misteri i emoció.

Del País Valencià, el jove mag G Alexander, un dels il·lusionistes més competitius i amb més projecció internacional intervindrà amb el número Manipulación. Alexander va ser finalista al concurs Pura Magia (TVE, 2017).

La gala d’enguany serà presentada per l’actor Marcel Tomàs, que enguany celebra 20 anys damunt els escenaris.

La novetat principal la hi posarà el mag Manu Llari que, al hall de l’Espai Ter, estrenarà un número pensat per a ser fet amb un cotxe.

L’aposta per la màgia de gran format tindrà la seva traducció damunt l’escenari diumenge a la tarda amb l’espectacle Conjuro del popular Yunke, un gran innovador de la màgia, destacat especialment en la seva faceta d’inventor d’il·lusions i creador de mecanismes màgics. Un espectacle d’impacte amb les seves últimes creacions que l’han portat a ser un mag reconegut arreu del món.

Les entrades per als tres espectacles (entre 9 i 24€) s’han posat a la venda avui mateix a través dels webs www.fimag.cat i www.espaiter.cat . Per al públic més fidel s’ofereixen els abonaments Pack FIMAG que, per un preu de 48€ permet entrar als tres espectacles i Pack DUO que, per 33 €, permet escollir dos dels tres espectacles.

La Fira de Programadors, fira estratègica del sector

FIMAG ha programat aquest 2019 la segona edició de la Fira de Programadors de Màgia de Catalunya. Es farà el divendres i per ella
hi passaran una selecció dels millors espectacles creats arreu del país aquest any. La Fira és plantejada com un punt de trobada professional entre mags i programadors amb el repte de convertir-se amb el temps en Fira Estratègica del sector de la màgia.

A banda de mostra d’espectacles professionals, és un punt de debat i intercanvi d’experiències i fira de contractació.

La Màgia 3 Estrelles

Sota aquesta etiqueta s’hi agrupen aquells espectacles de mig format que, pel seu nivell o el seu cost, no tenien lloc fins ara a FIMAG. En escenaris com el Cine Petit o el Terrat del Museu de la Mediterrània, actuaran els mags Alex Navarro amb Canalla e irreverente (màgia golfa, espectacle àcid i irreverent que ha fet cinc temporades completes a Madrid); Mag Edgard amb Old Time Bakery (guanyador de la 2a edició del programa Pura Magia – TVE); Miguel Ángel Gea amb Mágia al descubierto (una sorprenent relectura dels jocs més clàssics); Txema amb Tea time (màgia visual i creativa amb l’elegància britànica de l‘hora del te) i Pere Rafart, mag solsonès que repeteix a FIMAG després del gran record que va deixar en l’edició de l’any passat.

La màgia de prop, als Espais Singulars

La màgia de proximitat és un dels valors de FIMAG amb espectacles
de gran valor artístic per ser seguits de ben aprop. En espais de la singularitat de la Fundació Vila Casas, la Fundació Mascort, la Casa Pastors o l’Aula Educativa La Tina (Museu de la Mediterrània) s’hi
ha programat els mags Miguel Ángel Gea (cartomàgia i monedes), Fernando Figueras (mentalisme), Gisell (finalista programa Pura Mágia 2018), Miquel Buj (màgia visual amb monedes i petits objectes), Manu Llari (màgia creativa) i Magno (mentalisme psicològic i màgia de prop).

Amb el sistema d’abonaments dissenyat aquest any, es garanteix als espectadors que podran accedir sense haver de fer cues a la sessió de cada espectacle. A la venda també a partir d’avui a través del web www. fimag.cat

La màgia popular de les places

Si una imatge ha popularitzat FIMAG al llarg de les edicions celebrades fins ara han estat els espectacles de carrer.

  • A la Plaça de la Vila hi actuaran els mags Toni Cors (Andreu i el bagul màgic, divendres), el Mag Gerard (Màgia, somriures i confetti, dissabte) i Héctor Sansegundo (Un sibarita sin varita, diumenge).
  • A la plaça Pere Rigau, hi actuarà Francis Zafrilla (Este verano… tiene magia, dissabte; i Mr Happy, diumenge).
  • A la plaça Ernest Lluch s’hi podran veure múltiples sessions de l’espectacle Màgia 360o del mag cubà Raúl Camagüey
  • A la plaça Quintana i Combis s’hi instal·larà el mercat màgic, amb parades d’articles de màgia, jocs, llibres i tot allò relacionat amb el món de l’il·lusionisme.
  • Al pati del Museu de la Mediterrània s’hi concentraran les magic foodtrucks i les sessions Emergents, amb mags joves de l’escola de màgia del Mag Lari, amb demostracions de màgia de prop a les taules.

La màgia educativa i solidària

FIMAG amplia dies per a donar cabuda a totes les activitats paral·leles i prèvies als dies forts del cap de setmana.

Dimecres s’ha programat la conferència-espectacle Les matemàtiques a la màgia i viceversa amb el mag Sergio Belmonte, per a alumnes de secundària.

L’endemà, la Gala Solidària, tot un clàssic de FIMAG, en el qual centenars d’alumnes de centres d’educació especial de comarques gironines gaudeixen d’un espectacle màgic amb el suport de la Fundació Abracadabra. Hi intervindran els mags David el Mag i Francis Zaf rilla.

Durant el cap de setmana se succeiran múltiples sessions dels tallers de màgia per a infants que enguany ofereixen David el Mag i La Màgia de Cristina.

I dissabte i diumenge, amb la col·laboració de la Universitat de Girona, es faran noves sessions de maridatge científico-màgic amb el catedràtic de química física Miquel Duran. Enguany commemorant el 150è aniversari de la Taula Periòdica dels Elements.

Una fira estratègica per a Torroella de Montgrí

Des de l’any 2018, l’organització de FIMAG és assumida directament des de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, amb producció a càrrec de la productora Massís del Montgrí SL. Una evolució del model organitzatiu que ha estat considerada clau per a assegurar el futur de la fira i la qualitat de la seva programació.

Fet aquest pas son reptes de l’organització assolir el caràcter de fira estratègica del sector i continuar essent pol d’atracció de milers d’afeccionats a l’art de la màgia, a través d’una programació diversa, transversal i atractiva per a tots els públics.